Król
Chciałem przedstawić projekt nowelizacji konstytucji a dokładniej Art.47 który brzmi ''Premier wywodzi się z ugrupowania politycznego które zdobyło najwięcej mandatów w senacie.w razie rozłożenia się tych mandatów po równo ugrupowania polityczne muszą dojść do porozumienia.'' nowe brzmienie : Premier desygnowany przez Króla przedstawia w senacie expose z wnioskiem o udzielenie wotum zaufania po udzieleniu Radzie Ministrów wotum zaufania rząd zostaje zaprzysiężony w przypadku nie udzielenia wotum zaufania senat wybiera Prezesa Rady Ministrów Król powołuje tak wybraną Radę Ministrów i odbiera przysięgę od jej członków.
Król
Rozpoczynamy debatę potrwa ona do 18 maja
Najwyższe władze państwowe
Pomysł wydaje mi się bardzo trafny. Do tej pory nie było żadnego przypadku ale wcześniejszy art. łatwy był do manipulacji - poprzez działania korupcyjne.
Jedna rzecz mi nie pasuje - a mianowicie udzielenie wotum zaufania. W 4-tero osobowym senacie wielką role będą odgrywały osobiste emocje co do kandydata na prezesa rady ministrów. Tę część zmieniłbym, ale decyzje i tak podejmie król.
Władze państwowe
Premier desygnowany przez Króla przedstawia w senacie expose z wnioskiem o udzielenie wotum zaufania.
Po udzieleniu Radzie Ministrów wotum zaufania rząd zostaje zaprzysiężony, w przypadku nie udzielenia wotum zaufania senat wybiera Prezesa Rady Ministrów.
Król powołuje tak wybraną Radę Ministrów i odbiera przysięgę od jej członków.
Czyli Król wybiera Premiera, Senat go akceptuje lub nie. Jak nie, senat wybiera Premiera. Król akceptuje.
ok.
Ostatnio edytowany przez Urgh Warmork (2011-05-15 21:27:09)
Król
Dokładnie tak,jeżeli nie ma więcej uwag możemy przejść do głosowania.
Najwyższe władze państwowe
jestem na tak
Władze państwowe
Za.